Navigatie Link overslaanHome » Kennisbank » winterbanden

Winterbanden

Waar en wanneer laat je winterbanden op je auto zetten? En waarom eigenlijk? Lees nu alles wat je als goede rijder wilt weten over winterbanden, de beste banden en hoe een garage te kiezen.

Winter- of zomerbanden

Als je winterbanden van dichtbij bekijkt zie je dat wij een dieper en duidelijker profiel hebben dan zomerbanden. En aan de zijkant van de band staat vaak een M+S teken, maar vergis je niet: dat kan ook op de vierseizoensbanden staan. Alleen een sneeuwvloksymbool geeft echt aan dat het een winterband is.

Winterbanden hebben meer grip als het buiten kouder wordt. Als het dagelijks rond de 7 graden is, is het tijd om een afspraak te maken om je winterbanden onder de auto te laten zetten. Ook al ligt er nog lang geen sneeuw. Winterbanden zijn ook beter in de regen dan zomerbanden.

Veel autoservice bedrijven raden aan om naast winterbanden ook velgen te kopen. Zij adviseren stalen velgen omdat lichtmetalen velgen niet goed tegen vorst en pekel kunnen. Goede rijders kunnen daar natuurlijk hun eigen ideëen over hebben. Maar weet wel dat het verwisselen van banden met velgen veel sneller gaat dan het plaatsen van losse autobanden op velgen en vervolgens uitbalanceren van de wielen. En sneller betekent in dit geval, minder kosten.

De beste banden

Verschillende onafhankelijke instanties hebben een bandentest gedaan naar de beste winterbanden. We maken een onderscheidt tussen gemiddelde personenauto’s en de kleinere stadsauto’s:

Voor middenklassers met 205/55 R 16 H:

  1. Michelin Alpin A4
  2. Continental ContiWinterContact TS 850
  3. Goodyear UltraGrip 8

Voor stadauto’s met bandenmaat 165/70 R 14 T:

  1. Michelin Alpin A4
  2. Continental ContiWinterContact TS 800
  3. Pirelli W190 Snowcontrol serie 3

De beste service

Grote vraag blijft: waar kan je het beste deze banden onder je auto laten zetten?

Uit onderzoek blijkt dat zowel particuliere als zakelijke rijders nog altijd de voorkeur geven aan de merkdealer van het merk van hun auto. Alleen moet de prijs dan wel vergelijkbaar zijn als die van andere garages. Fastfitters als Kwikfit, Profile Tyrecentre en Euromaster bedienen een groot deel van autobezitters.

De service van de fastfitters, de ervaring van autorijders, verschilt sterk per filiaal. Kwik-Fit in Groningen is misschien veel beter dan Kwik-Fit in Maastricht, of andersom. Maar duidelijk is dat Kwik-Fit beloofd dat zij binnen één uur de banden van jouw auto hebben gewisseld en dat je de afspraak hiervoor online zelf kunt inplannen. Ook bij Profile Tyrecentre kun je online een afspraak inplannen en bij Euromaster kun je op internet de contactgegevens van het dichtstbijzijnde filiaal vinden. Euromaster geeft aan dat zij na elke bandenwissel de banden balanceren voor een meer rijcomfort.

Klaar terwijl u wacht

Kortom; het is nu wel tijd voor winterbanden, kies de banden die het beste bij jouw auto en jouw budget passen en bezoek een garage die in de buurt is en waar je onder het genot van een kopje koffie kan wachten op de bandenwissel. En mocht je willen bezuinigen; overweeg dan om je banden in je eigen schuur te bewaren.