Navigatie Link overslaanHome » Kennisbank » Steenmarter

Steenmarters

Sinds een tijdje ontvangen we weer regelmatig meldingen van schade aan auto's door steenmarters. De steenmarter kruipt graag via de onderkant van de auto naar de motorruimte, waar het veilig en droog is. Onderweg worden dan kabels en isolatiemateriaal aangevreten, waardoor de schade behoorlijk groot kan zijn.

Marters verjagen en je auto beschermen

De motorruimte van auto's kun je niet dichtmaken om zo te voorkomen dat marters in de motorruimte komen. Wel bestaan er middelen om de marter uit je auto te verjagen. Het succes van deze middelen is echter wisselend. Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag je hem niet zelf vangen of doden. Het beste kun je daarom contact opnemen met de gemeente, die voor bestrijding zorgt.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn een aantal middelen op de markt om de steenmarter te verjagen. Of het daadwerkelijk effect heeft is ons niet bekend:

  1. Martervrij voor in de auto, ongeveer 20 euro. Dit apparaat zendt krachtige ultrahoge geluidstonen (12KHz) om de 15 seconden en kan aangesloten worden op de accu van uw auto of vrachtauto;
  2. Martervrij met stroomstoten voor in de auto, ongeveer 30 euro. Dit apparaat zendt krachtige ultrahoge geluidstonen (12KHz) om de 15 seconden en kan aangesloten worden op de accu van uw auto of vrachtauto. Tevens geeft dit apparaat elektrische schokken van 300-700;
  3. Anti Marterspray, ongeveer 10-15 euro. Bestemd voor in en om het huis en in de auto. Volgens de productbeschrijving beschermt dit product de elektrische bedradingen, leidingen, ontstekingskabels, rem- en koelwaterslangen, manchetten en vouwbalgen van veersystemen tegen marters en relmuizen middels onschadelijke geur- en smaakstoffen. Volgens de fabrikant heeft de spray ook nog eens anti-corrosieve eigenschappen;
  4. Martaway, ongeveer 10-15 euro. Anti marter strip voor in de auto. Gedurende een lange periode komen de geurstoffen naar het oppervlak van de strip. Op het moment dat de geurstoffen de oppervlakte bereiken, verdampen deze en doet de strip zijn werking. 

Is dit gedekt op je autoverzekering?

Wanneer je een WA + Volledig casco dekking hebt wel. Volgens de website www.desteenmarter.nl is Polis Direct daarmee een van de weinige verzekeraars die de schade veroorzaakt door de steenmarter dekt.