Navigatie Link overslaanHome » Kennisbank » Dynamisch snelheidsbord

Dynamisch snelheidsbord

De dynamische snelheidsborden werden 25 maart 2014 gepresenteerd op de internationale verkeersbeurs Intertraffic in de RAI. Met één druk op de knop kan de wegbeheerder de snelheid van alle borden langs een bepaald traject veranderen, wat de situatie voor de automobilist duidelijker moet maken. Na aanleiding van deze introductie is er een stelling geformuleerd: ‘’Dynamische snelheidsborden meteen invoeren’’.

 

Uitslag stelling: Veiligheid boven alles

Uit de stelling is gebleken dat 70% van de respondenten het eens is met deze stelling. De overgrote meerderheid stoort zich aan de bordenchaos langs de snelwegen. Een veelvoorkomende reactie is: ‘’Je bent meer bezig met op de borden letten dan met veilig autorijden’’. Sommige gaan uit voorzorg langzamer rijden om boetes te voorkomen, wat kan leiden tot ergernis omdat andere wel de toegestane maximum snelheid aanhouden.

 

Rijkswaterstaat wil nog niet overgaan tot massale invoering van de borden. RWS vindt het een te grote investering en heeft onlangs bij de invoering van 130km/uur borden al 2000 moeten veranderen.