Je kent het wel van een verjaardagsfeestje of een praatje met de buurman. Eén van de kinderen heeft zijn eerste eigen auto gekocht en de premie valt wat tegen. De auto wordt dan verzekerd op naam van de ouders. Dat scheelt behoorlijk in de premie. Ouders hebben vaak een flink aantal schadevrije jaren en krijgen dus meer korting. Er zijn echter ook wel wat nadelen aan deze constructie.
Jongere bestuurders, zeker beginners, maken meer schade dan ervaren bestuurders. Dat kunnen we die jonge bestuurders niet kwalijk nemen, maar het moet wel allemaal betaald worden via de premie. Daar zit nu de crux. Er zijn ouders die te weinig premie betalen, omdat ze veel korting krijgen terwijl de kinderen het eigenlijke (hogere) risico vormen. De extra schade wordt betaald uit de premie van alle verzekerden samen en zo betalen de goeden voor de slechten.
Ook is het voor de jongere bestuurders niet zo slim. Zij bouwen op deze manier nog geen schadevrije jaren en dat gaat later dubbel pijn doen. Zodra ze op zichzelf gaan (samen)wonen en een gezinnetje willen starten, komt ook een wat duurdere auto binnen bereik - met een cascoverzekering. Over die duurdere auto moet dan wel premie worden betaald terwijl door het ontbreken van de schadevrije jaren niet of nauwelijks korting kan worden gegeven. Het is dus verstandiger om over je eerste bescheiden auto al wat meer premie te betalen en zo alvast schadevrije jaren op te bouwen.
Tot slot is er nog het punt dat de verzekeraar een stevige maatregel mag nemen. Als blijkt dat de auto niet door de ouders maar door een kind wordt gebruikt, dan kan de verzekeraar uitrekenen wat het kind eigenlijk zèlf aan premie had moeten betalen en volgt een naheffing. Sterker nog, er is dan sprake van fraude! Dat kan allemaal niet best uitpakken voor jou en de kinderen en eerlijk gezegd zitten wij er óók niet op te wachten.
Wat dan wèl te doen? Laat de kinderen zèlf een verzekering afsluiten voor hun auto. Dat voorkomt problemen en ze hebben er later veel kortingsplezier van..