In elke regio wonen Goede Rijders. Alleen in de regio’s Zaanstreek-Waterland en Brabant-Noord zijn deze rijders het meest voorzichtig in het verkeer. In deze gebieden vallen jaarlijks het minst aantal verkeersslachtoffers. Loop je dan het minste risico als je in deze delen van het land woont? En hoe is dat in jouw eigen regio?
Je kunt niet altijd voorkomen dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Nederland staat bol van de kruisingen, stoplichten, snelwegen en andere plekken waar autorijders risico lopen. Dagelijks gebeuren er vele auto ongelukken. Soms met alleen blikschade, sommigen komen er vanaf met een schrammetje, soms is het erger.
In Nederland worden verkeersslachtoffers centraal geregistreerd, dat gaat dan over alle mensen die deelnemen aan het verkeer (op de fiets of in de auto) en die als gevolg van een ongeluk naar het ziekenhuis moeten of zijn overleden. Uit deze cijfers blijkt dat in de regio’s Zaanstreek-Waterland en Brabant-Noord de minste verkeersslachtoffers per jaar zijn. Maar zijn dit de meest veilige gebieden voor Goede Rijders? Wat hebben deze regio’s met elkaar gemeen? Misschien is hier sowieso minder verkeer dan in de rest van ons land? Waarom zou het ene gebied veiliger zijn, dan het andere?
Duidelijk is wel dat de regio waar de meeste verkeersslachtoffers vallen, de regio Rotterdam-Rijnmond, dagelijks te maken heeft met een grote hoeveelheid verkeer en grote hoeveelheden zwaar vrachtverkeer. De situatie op de weg is natuurlijk van invloed; zijn er wegwerkzaamheden, zijn er ingewikkelde situaties zoals verkeerslichten of ontbreken er verkeersaanwijzingen, etc. En vergeet niet de dagelijkse files; in de regio Rotterdam is dat bijna dagelijks op de A13 tussen Delft en Rotterdam en rond het knooppunt Terbregseplein.
En waar veel mensen wonen, zie je ook dat er veel auto’s zijn. De Provincie Zuid-Holland telt begin 2012 bijna 1,5 miljoen personenauto’s. Logisch dat daar meer ongelukken gebeuren. Maar dat klopt niet met de ruim 1,2 miljoen auto’s in de provincie Noord-Brabant en de 1,1 miljoen auto’s in Noord-Holland.
De risicokaart van Nederland maakt duidelijk dat er in de regio boven Amsterdam relatief weinig grote wegen zijn en weinig kruisingen. Met name rond Utrecht zien we veel, heel veel, wegen en ingewikkelde kruisingen, net als rondom Rotterdam. In Brabant is het niet veel rustiger dan in Friesland en Groningen.
Een regio met weinig verkeersslachtoffers heeft vaak weinig risico-wegen, minder gevaarlijke kruisingen, heeft waarschijnlijk minder verkeer (vooral minder vrachtverkeer) en telt natuurlijk ook heel veel Goede Rijders. Dat laatste kunnen we alleen maar aan jullie vragen. In welke regio woon jij, en waarom is het daar zo Goed Rijden?
Jaarlijks voert Polis Direct een klanttevredenheidsonderzoek uit volgens de normering van het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren controleert doorlopend de kwaliteit van onze dienstverlening, Klanten beoordeelden Polis Direct in het meest recente onderzoek met een 8,0!